o
o

Feb 19, 2012

something from hardware store, something from the craft shop and......
I like good design but what I don´t like is when design brands underestimate the consumers.
When we renovated the downstairs tiny toilet few years ago I used Carrera marble tiles. I bought them from Bauhaus (they costs about 50-60€ per square meter) and now I have these left over pieces which I´m using as a tray, pot holder etc.
The wooden hand (seen already too much in my blog...) I bought last summer from a display store. It was really cheap and I used it for my own "displays" and kids play with it.

I saw HAY´s new accessories products a while ago I saw these both plus many other familiar looking (basic) stuffs there. Like the wooden paintbrushes (1-2€ from craft store), wooden dish brush (about 8€ from Bauhaus) etc. The scissors they sell don´t even work :( Ok, they look really nice and pictures are gorgeously styled but I don´t like when brands take some nice and cheap products and puts they label on and sells with an over price. 
I own their storage boxes and they are nice but too many of these "new accessories" I rather buy somewhere else without the label. Of course HAY is not the only one who does this but this just sticked in to my eyes. Sorry.

( Wooden (display) hands shipped from China costs 500pcs/á 2$  FOB * *Buyer takes care of  the shipping and handling fees.)

***

Pidän hyvästä designista mutta en pidä siitä kun kuluttajaa aliarvioidaan...
Neljä vuotta sitten marmori ei ollut kovin hot mutta halusin alakerran vessaan kaiken uhalla marmoria. Carrera-marmori löytyi Bauhausista edullisesti. Muistaakseni 50-60€ neliö. Jämäpalat ovat nyt olleet meillä "trendikkäitä" leikkuulautoja, askartelualustoja jne. 

Puukäsi (joka on vilkkunut jo liikaakin täällä) on viimekesän edullinen ostos somistuskaupasta. Lapset leikivät sillä ja se sopii omiin "installaatioihin".  Eilen sillä rapsuteltiin selkääni...
Katselin tovi sitten HAY:n sivuja. Heillä kun on aina kaikkea kivaa mutta jostain syystä nyt alkoi ärsyttämään heidän "uudet" pikkutavaransa, jotka ovat tosi tyylillä stailattuja mutta  silti ihan perusjuttuja joihin on vain liimattu HAY:n tarra päälle ja hintaa hilattu ylös. Sakset joita ko. brändi myy, eivät edes toimi. Ok, ne ovat kyllä kauniit. Puista tiskiharharjaa myi (ainakin muutama vuosi sitten vielä) Bauhaus alle kympillä ja ihan samoja puisia pensseleitä saa Sinooperistä parilla eurolla jne. Toki sieltä löytyy todella kivoja juttuja joita ei muualta löydy mutta silti.
Tunnustan että käännän kelkkani mielummin kohti rautakauppoja, askarteluliikkeitä ja romuvarastoja. En kaipaa merkkejä vaan aidosti hyvää designia.

(Ihan hyvikseni katsoin että puukäsiä (ja jalkoja) saisi Kiinasta 500kpl/ á 2$  FOB eli ostaja maksaa tullit ja kuljetuksen.) Tehdäänkö HAY:t? No ei tehdä.

23 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Oi, mitä inspiraatiokuvia! Joka ikisen esineen kelpuuttaisin kotiin, yksinkertaisia ja persoonallisia.

  Itsekin olen huomannut, että monesti brändätty merkki on enemmän tae korkeasta hinnasta kuin laadusta. Kiinasta ne kaikki kuitenkin tulee...
  Noista puisista leikkuulaudoista kysyisin, että mistä olet ne löytänyt?

  ReplyDelete
 3. Sini: Ikean alelaarista eurolla : ) Ovat taas sitä "huippu designia" mistä pidän.

  ReplyDelete
 4. Hyvä aihe. Olen kaveripiirissäni tunnettu mesoaja tästä design-käsitteestä. Monesti itsestä tuntuu, että jo loppuunkulutetun vanhat ideat ovat yhtäkkiä huippumerkkien myötä paljon arvokkaampia, mitä se SAMA tuote jossain rautakaupassa ilman merkkiä. Samasta asiasta voisin jauhaa myös blogini aiheen mukaisesti lastenvaatteista, missä suomalaiset merkit ovat lähes aina joku ja joku design ja homma on vanhoista verhoista ommeltuja samanlaisia mekkoja kaikilla. Tosi design hei´.

  Sit on tää kalustedesign, missä laatu ja muotoilu maksaa. Silti tuntuu aika hauskalle, kun ostan muutamalla eurolla Pakilan työpajalta koulujen vanhat puutuolit, luulevat kaikki niitä pääsääntöisesti artekiksi. Designlookkia ja laatutasoa saa siis ihan ilman sitä design-leimaa ja mikäpä tällaiselle tyhjätaskulle sopisikaan paremmin!

  ReplyDelete
 5. Samaa mieltä :)
  Siksi meidän kauppaan ei tilata noita hullutuksia - jotain rajaa sentään, hihii.

  ReplyDelete
 6. Oi mutsi mutsi: joo design käsite on Suomessa hyvin laaja. Minua lähinnä ärsyttää tallainen perusjuttujen (jotka ovat usein loistavaa arkidesignia) omiminen. Se ei tee niistä huippudesignia että päälle leimataan oma logo.

  Malia: Hah, sinäkin olet huomannut tämän. Jos ostan puisen kynsiharjan, ostan sen ilman HAY logoa ja kymmenkertaa edullisemmin.
  Isot pojot kaupallesi : )

  ReplyDelete
 7. Anonymous20/2/12

  Hyvä pointti. Tätä samaa toisteltiin äskettäin kahlaamassani elämänhallintaoppaassa, jossa kehotettiin satsaamaan "merkkitavaroihin" vain silloin kun hinta on myös laadun tae. Monet merkittömät tavarat voivat olla yhtä hyviä tai parempia kuin merkilliset.

  Mutta yhden tuoteryhmän olen bongannut, jossa merkki usein on myös laadun tae ja nämä ovat urheiluvaatteet. Urheiluvaatteiden suurkuluttajana (ja meillä niitä on kaksi vielä) olen ikäväkseni huomannut, että edullisemmat "tekniset" vaatteet eivät ominaisuuksiltaan ole lähelläkään hinnakkaamman kaverinsa veroisia. Vai onko kukaan kohdannut tässä kategoriassa low-price high quality tuotteita?

  ReplyDelete
 8. Noora: Ratsastusta harrastavana täytyy sanoa että hyvä(kallis) harrastusvaate maksaa usein itsensä takaisin. Kirjoitin tovi sitten vanhoista nahkasaappaistani jotka olen omistanut yli 26-vuotta. Olivat aikoinaan kalliit mutta laatu maksoi ja on maksanut itsensä takaisin.
  Ostan merkkejä jos hinta ja laatu kohtaavat mutta harvoin ostan tuoteta merkin takia. Merkit piilotan mieluusti ; ) Teknisissä vaatteissa tuotekehittely ja testaus maksaa ja toki laadukas materiaali.
  Hyvää viikkoa!

  ReplyDelete
 9. You are so right! Beautiful pictures.

  ReplyDelete
 10. Anonymous20/2/12

  Minna: Niinhän se voi olla. Itse kun harrastan kestävyysurheilua, lähinnä juoksua ja triathlonia lenkkareita kuluu kirjaimellisesti ehkä 2-4 paria vuodessa ja muut releet päälle, niin eihän tää ihan ilmaista ole ;) Mutta vaikka kulutussykli on nopeampi niin olen silti sitä mieltä että laatu maksaa itsensä takaisin tässä harrastuksessa. Vapaaehtoistahan se sitäpaitsi on!

  Samoin kivaa viikkoa.

  ReplyDelete
 11. Good point! Let's stay sharp.

  ReplyDelete
 12. Pauliina20/2/12

  Jes - hyvä juttu Minna! Tämän tyyppisiä huomioita olen toivonut myös muotibloggaajilta, sillä tällaiset henk. koht. havainnot rakkaasta aiheesta on todella kiinnostavia ja tärkeitä. Mä muuten luulin.', et sun puukäsi on Lotta Agatonin putiikista... Sulla on kyllä ilmiömäinen kyky löytää kultakimpaleet.

  ReplyDelete
 13. julia: this is what I´m hoping.

  Pauliina: Kiitos. Olen yrittänyt olla aika ympäripyöreä täällä blogissani mutta välillä on pakko avata suunsa ja sanoa mielipide. Ehkä täytyy vain jatkaa.. Joskus tuntuu että merkeillä on liikaa statusarvoa, ihmisten pitäisi huomata tavara, ei merkkiä. Arvostan todella paljon hyviä brändejä ja designia mutta en ole silti sokea. Ei ole, käteni tuli meille ennen kun Lotalla oli edes kauppaa. Jösses sentään, en minä omaan kuoppaani astu ; ) Olen bongari : )
  Hyvää lumista viikkoa Pauliina!

  ReplyDelete
 14. these images are gorgeous! i love the first one!

  drop by allister bee soon!

  ReplyDelete
 15. Hyviä huomioita! Meneekö vielä samaan sarjaan, että ennen tavarat tehtiin kestämään ja nykyisin särkymään. Joskus on parempi ostaa käytetty tavara, joka kestää monen sukupolven käytön kuin uusi vastaava tavara, joka ei kestä edes yhden sukupolven elinikää. Merkki ei ole nykyisin kovin usein tae laadusta - sen olen joutunut omassakin elämässäni kokemaan.

  ReplyDelete
 16. Oih, kiitos, että puhut asiaa. Niin asiaa. Mikään ei ole tyhmempää kun ihmiset, jotka kuuluttaa, että "olen niin design-ihminen , ostin SEN merkkisen kynsiharjan sadalla eurolla, vähänkö oon tyylikäs..."

  Minä nauran hiljaa partaani kun ostin sen SAMAN kynsiharjan eurolla ja lähden loppurahalla reissuun. Tai jotain muuta.

  Onko se niin, että huonolla itsetunnolla varustetut ihmiset lankeavat tähän? Ja niitä on Suomi täynnä- hyvä bisnes.

  Eri asia on sitten nämä , joissa hinta-laatusuhdeasiat on kohdillaan...

  ReplyDelete
 17. Anonymous21/2/12

  Oletko jo tälle vuotta viettänyt syntymäpäivän, vai onko se tässä ihan kohta? :)
  Pisti tuosta taulusta silmään.
  Onnittelut etu- tai jälkikäteen!

  ReplyDelete
 18. Valua Kuvassa: totta turiset : ) Arvostan itse enemmän laatua kun merkkejä.

  Marissa: Pidän itseäni hieman idioottina design ihmisenä, arvosta tyylikkäitä juttuja mutta omalla idiotismillakin on rajansa. En jaksa innostua tavarasta sen merkin tai edustaman brändin mukaan jos tuote on ihan susi. Laatua, ajattomuutta ja tietynlaista hyvää designia arvostan, ilman brändejä ja merkkejäkin. Kaunis puinen luuta on minulle jo hyvää designia : ) Hyvää viikkoa Marissa!

  Anonyymi: Meni jo. Minulla on jo niin paljon ajettuja kilometrejä takana, joten en hirveästi jaksa hehkuttaa :) Kiitos

  ReplyDelete
 19. Did you ever find out who might have made your pepper mill? I've been coveting it but my searches have never found anything like it.

  ReplyDelete
 20. jen: Yes i did. It was Danish, if I remember right. I must go back my post, it´s somewhere there. Somebody send me a picture from net auction etc.

  ReplyDelete
 21. Oh, thanks. I see now; it was stated in a Finnish comment--Birgit Krogh. Let the hunt begin!

  ReplyDelete
 22. Hi, where is the board with names and dates from? The one on the right on the first picture? I am looking like crazy for one...

  Br, anja from Denmark

  ReplyDelete
 23. Anja from Danmark ; ) It´s from flea market, I found it couple of years ago but try hard wear stores.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!