o
o

Aug 19, 2014

Basics / Paluu perusjuttuihin
Less than 10 years ago, if someone would offered me the Artek´s basic shelf, I would probably said - No thank´s! I grew up in a 80´s "artek home" surrounded by these wooden shelfs, chairs, tables and benches. It took more than 15 years so that I started to "see" these again. For me, these were too boring and basics.  And now I have the shelf, chairs and the benches. So the circle is closed and I´m back to good old basics, just like my mom. Except that I have collected these from the flea markets, -50% sale and garbage.
And I can confess. About 12 years ago I sold this Ben af Sculten´s table away for10€. I didn´t like it - In those days. Now, I love it and of course it´s no longer under production. Damn me.

- - - 

Tunnustan. Olen myynyt 10 eurolla Ben af Scultenin ruokapöydän aikoinaan. Ei ollut hotti. Silloin. Tosin joku uuno oli kuultomaalannut pöydän harmalla (en minä). Ottaisin sen nyt heti. 
Tein aikoinaan läksyni tuon pöydän ääressä ja taisin vähän piirtää tussillakin. Olohuoneesta löytyi pöytä isona versiona, seuranaan Benin suunnitelema sohva. Oli jakkarat, ritiläpenkit, tuolit jne. Niin 80-luvun Artekia ja paljon. Meni aika kauan, että aloin taas nähdä nämä. Olivat liian tuttuja lapsuudenkodista. Toisaalta, se koti on yhä ihan moderni, vaikka aikoinaan pyörittelin n i i n silmiäni, kaiken sen puun keskellä. 
Nyt alkaa ympyrä sulkeutumaan. Vähän toki naurattaa, mutta paluu perusjuttuihin on ok. Ja varsinkin kun näitä saa, ja löytää aika järkihintaan kunhan jaksaa vähän olla kärsivällinen. Omani ovat -50% alesta, kirppareilta ja pari jopa roskiksesta. Onneksi meillä kaikilla on niin erilainen maku.

10 comments:

 1. Ihanan pehmeää ja stabiilia <3 <3 Silimä lepää <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pieni seesteisyys on sekavan arjen keskellä rauhoittavaa, kyllähän sinä sen neljän äitinä tiedät ;-)

   Delete
 2. Meillä on juuri tuollainen Ben af Schultenin pöytä, se on peräisin lapsuudenkodistani (en siis ollut se onnekas ostaja). Sekin pöytä ehti olla 20 vuotta varastossa ennen kuin aloin ymmärtää sen päälle. Niin se menee, ajatteleva ihminen kehittyy, ajatus kehittyy, maku kehittyy.
  Ihailen kotinne klassikoita. Ne ovat kulttuurihistoriallisestikin arvokkaita ja silti käyttöesineitä. Sellaista muotoilu on parhaimmillaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on nätti ja tukeva pöytä. Pinta vain paranee kun sen hioo. Harmittaa että annoin aikoinaan ekan kotimme vintiltä löytyneen pois. Edellinen asukas jätti, kun ei jaksanut kantaa pois ;-) Näin se menee. En tiedä kehityksestä, pikemminkin vaan silmien avautumisesta ja turhan karsimesta ympäriltä. Jatkuva uutuuksien virta, välillä turruttaa ja tuntuu hyvältä palata vanhan, perinteisen pariin. Mukavaa viikkoa!

   Delete
 3. Nanuska20/8/14

  Kauniita ovat kaikki! Satutko muistamaan tuon vasemmanpuoleisen viherkasvin nimeä? Aikoinaan melkein hankin tuollaisen ja nyt kaduttaa että jätin hyllyyn, klassista :)

  Kiitos blogistasi, upeat kuvat inspiroivat kerta toisensa jälkeen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hittolainen - en. Ostin sen Stockmanniltaja ja taisi maksaa 4,90 tai jotain oikein edullista. Jos törmään siihen tänään, kerron myöhemin. Lähden ihan just Plantageniin hakemaan työrekvisiittaa. Kiitos, mukava kulla Nanuska.

   Delete
 4. Perus on paras. Meillä on jonkin verran puupintaa näkyvissä, mutta vanha mökki kokonaan puupinnalla olisi tälle katraalle liian raskas. Siksi ripauksia vain.
  Ruokapöydän pinta meillä on vanha ja ruttainen puinen. Alkuun en oikein pitänyt siitä, mutta päätin antaa mahdollisuuden. Nyt en kyllä vaihtaisi pois...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koko koti puupinalla olisi jo vähän mökki, valkoinen rauhoittaa kummasti. Tosin, rakastan maalla sitä kun avaan silmäni aamulla ja tuijotan mäntykattoa ja seiniä, sekä niiden elävää puupintaa. Kaunista syksyä Jonna & suurperhe. Kävin paripäivää sitten katsomassa kaunista maalaismaisemaanne. Tuli syvä huokaus. Teen sen vielä kommentin kera ;-)

   Delete
 5. Niinpä, itsekin jätin aikoinaan kirppikselle domustuoleja kympin hintaan, hullua. Klassikot kestävät aikaa ja näyttävät hyviltä. Onko kauniin harmaa ritiläpenkki ja hylly saaneet sinun käsittelyssä sävynsä, vai ovatko alkuperäisiä värejä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on ihan originaaleja eli kummastakin oli jonkin aikaa harmaa saatavilla. Ostin siinä vaiheessa kun olivat poistumassa tuotannosta eli alen kautta. Dyykkasin aikoinaan kaksi Lukki-tuolia roskiksesta, ekat keittiön tuolini ja jätin ison pinon samoja tuoleja roskikseen, kun en jaksanut kantaa. Olisi kannattanut, jäin jälkikäteen ajatellen ;-)

   Delete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!