o
o

Dec 7, 2014

The "new" fireplace / 70-luvun avotakasta varaavaksi takaksi

This is a step by step project - Our summer place. First we renovated this place to nice family (summer) cottage. When all this was ready we decided to continue and build an extension part plus insulate this place to a year round place… And all this, is still unfinished.
But now, one step is ready. Our 70´s open fireplace is now energy-efficient heating fireplace. The fireplace inset blows hot air in to the room and heats effectively without smoke and particulates.
We ordered this custom made fireplace insert from Finnish Hormic, with steel core and glass fire-sceen.  And after this makeover is done, its more reasonable to insulate the cottage.  When we bought this place, fireplace looked originally like this. A true 70´s horror…

- - -

Tämä on prosessi joka elää, siis mökkimme. Nyt on taas yksi vaihe tehty, eli tuo 70-luvun avotakkamme on nyt oikeasti lämmittävä takka. Se on yhä iso, mutta nyt myös tehokas.
Järkevin ratkaisu olisi ehkä purkaa koko komeus, mutta takka toimii ja purkaminenkaan ei ole ihan edullista ja päälle vielä uusi takka asennettuna.
Näin ensin saksalaisia takkasydän versioita ja olihan ne ihan komeita, mutta jäin miettimään miksi maksaisin teräksen ja lasin rahtaamisesta suomeen. Ihan pöljää. Pakko olla vastaavia kotimaisiakin. Rakas Google auttoi ja Salosta löytyi paja joka tekee takkasydämiä tai -kasetteja, mittojen mukaan. Lähetimme Hormicille mitat ja muutaman kuvan ja pari viikkoa sitten tuli asentaja joka poisti takan kulmassa olleen pilarin ja asensi koko komeuden.
Vanhalla avotakalla lämmittäminen oli ihan naurettavaa puuhaa. Klapeja meni koreittain ja se savu, mikä ajoittain tunki sisälle. Ei hyvä, etenkään ne pienhiukkaset. Nyt takka palaa tasaisesti ja puita menee huomattavasti vähemmän. Noin tunnin polttamisen jälkeen, etuosan ritilöistä alkaa puskemaan kunnolla kuumaa ilmaa sisälle ja mökki lämpenee. Nyt ei tarvitse myöskään pelätä kipinöiden sinkoilua tai puiden putoamista ja lasiluukkujen ansiosta elävän tulen tunnelma säilyy. Ainoa miinus on tietysti se, että lasi tummuu käytössä, etenkin sivulasi, mutta sen irrottaa helposti sivu-urista ja puhdistaa. Nyt tämän sydän operaation jälkeen on jo järkevää eristää ja vähän laajentaa mökkiä. Rakentamisen pitäisi alkaa tulevalla viikolla. Sormet vaan ristiin, että säät sallivat sen.
Löysin kuvan tästä charmantista 70-luvun möhkäleestä, parin vuoden takaa. Kuva löytyy tästä linkistä. Ehkä tämä tyyli on kymmenen vuoden kuluttua kuuminta hottia… Ehkä ei.

10 comments:

 1. Takka näyttää todella kivalle ja lämmön/mukavuuden puolesta varmasti suuri parannus entiseen! Olen lähes aina sen kannalla, että vanhan korjaaminen kannattaa uuden hankkimiseen verrattuna :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, samaa mieltä jos vain kannattaa - pitää korjata. Tämä toimii hyvin ja etenkin lämmittää, sen on parasta. Mukavaa myrskyistä joulukuuta!

   Delete
 2. Anonymous8/12/14

  Very cosy and inviting room ! Now you will be able to enjoy it even more and better ! Have a nice week !Marie

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piece by piece, and now one piece is ready. You too Marie!

   Delete
 3. Anonymous11/12/14

  Hyvältä näyttää. Minkälaiseen hintahaarukkaan meni sydän asennuksineen. Itdellä edessä olisi samanlainen projekti ja juuri tuo kyseinen firma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pahoitteluni että vastaus kesti, flunssakuume kaatoi viimeviikolla minut sekä blogin. Ei tämä halpa ollut, mutta halvempi kun uusi takka, eli lähemmäs 3t tonttua. Tämä meidän takka on hyvin iso ja nämä tehdään mittojen mukaan. Toki tuohon hintaan tuli myös kuljetus ja asennus. Reilun viikonlopun käytöllä voin jo kuitenkin sanoa, loistava! Ei tule savut sisälle ja lämmittää ja näkyy tulevaisuudessa varmasti myös sähkölaskussa.

   Delete
 4. Anonymous15/12/14

  Kiinnostaa ja olisi harkinnassa meilläkin.

  Siis eihän avotakalla voi ollenkaan lämmittää. Se on vain tunnelmatulta, jota varten on melkoiset rakenteet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen kyllä. Onhan näitä huomattavasti halvempiakin malleja, mutta ne on aika pieniä ja näyttäisivät tosi koomiselta tässä. Lisäksi ollaan tultu siihen tulokseen et tänne ei kannata sitä halvinta raahata (ollaan saaressa, tosin autolla perille) kun sit jos hajoaa heti, tuleekin aika kalliksi ;-)

   Delete
 5. I love that broom! I wonder if I can find it here in the US?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Melissa D! Google Iris Hantverk, you might find some web shop which sells the broom. Iris Hantverk comes from Sweden. I hope this helps you.

   Delete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!