o
o

Jun 1, 2010

Perhe kasvoi


Hankin Girardin puupariskunnalle kaverin. Tällä kertaa en nettikaupasta vaan ihan Helsinkiläisestä design liikkeestä. Pariskuntaa kun odottelin 41/2 kuukautta, ilman mitään ilmoitusta. 
Samalla reissulla törmäsin ystävääni joka kritisoi kovin sanoin netistä ostamista, ihan kyllä perustellusti. Nimittäin netistä ostamisen ongelmat, joista ei usein puhuta; (jos niitä ilmenee) hidas toimitus, tuote ei vastaa kuvausta, hajoaa tms. Plus kansantaloudelliset seuraukset eli pienten liikkeeiden ja isompienkin, katoavat asiakkaat ja sen myötä mahdollisesti katoavat työpaikat. Tottahan sen on. Hän itse totesi ostavansa vain kotimaasta, eikä koskaan netistä. Hyvä, niinhän sitä pitäisikin. Mutta, mutta... kaikilla kun tuohon ei ole varaa.
Samoin kun luomua pitää suosia, lähiruokaa jne. Ekologisestikkin pitäisi ajatella myös. Ikeakin on monelle paha. Se kun myy halpaa,  peruskukkaro "designia" jota sitten kirppikset ja kaatopaikat ovat pullollaan. Valitettavasti monella peruspalkansaajalla / lapsiperheellä (meillä) ei ole varaa ostaa design sohvia ym, ja valitaan Ikea tai syynätään mistä saadaan joku halvimmalla. Hhmm, mulle tulee hirmu syyllinen olo kun kirjoitan tätä.
Toisaalta, Ikeat ym edistävät ihmisten innostusta sisustamiseen ja kodin laittamiseen. Sen myötä kiinnostus ehkä "aitoon" designiin kasvaa. Kun tilanne (raha) sen sallii, hankitaan ehkä jotain hieman arvokkaampaakin. En tiedä, näin minä ajatteten.
Joopa joo. Minä kun kompastun kaikkiin synteihin. Yritän kyllä suosia pieniä liikkeitä mutta ostan myös paljon netistä. Aaargggh... Neljälläsadalla eurolla pitäisi pärjätä ja kun luonne on mikä on, eli täydelliseen kulutusboikottiin se ei taivu.  Mitä mieltä te olette ?

I bought a new member to my Girard family. Not from net store, from a design store in Helsinki. In that trip I met a friend of mine who gave me quite hard, but good critic against buying from net shops. Internet buying exile customers away from small shops and it impacts also employment. She´s right. I buy quite lot from internet; books, kids clothes etc. I love small shops but I also love net shopping and I feel bad about my habits. My money situation is lousy so best thing for me is quit spending, but is it the answer, I don´t know.

16 comments:

 1. Aloititpa keskustelun vaikeasta aiheesta. Tähän lienee mahdotonta löytää oikeaa vastausta, mutta itse olen päättänyt ostaa tuotteita yrityksiltä joiden uskon noudattavan yrityskulttuurissaan kestävän kehityksen ja reilunpelin arvoja. Esimerkiksi mainitsemaasi Ikeaa löytyy kotoamme pilvin pimein.Kyseinen firma työllistää maailmanlaajuisesti valtavasti ihmisiä ja esim. Tampereen Ikeaan palkattiin 280 ihmistä. Ostan hyvillä mielin tuotteita Ikeasta joka jo kokonsa vuoksi on niin tarkan syynin alla ettei voi käyttää kiertoteitä. Tunnustan myös tilaavani tuotteita netistä ja juuri siksi ettei minulla ole varaa pikkuputiikkien hintoihin. Mielelläni ostaisin myös kotimaista designia, mutta karu totuus on se ettei minun työttömyyspäivärahallani designia osteta :/ Lisäksi nykyään myydään valtavilla hinnoilla "design" tuotteita joissa en näe mitään muuta arvoa kuin tuotteen merkin. Maksan ilomielin tuotteesta joka muotoilultaan ja materiaaliltaan sekä laadultaan on hintansa väärti. Lottovoittoa odotellessa haluan kuitenkin asua viihtyisässä kodissa perheeni kanssa :)Luomutuotteita kannatan lämpimästi, mutta jos joku luomutuote lennätetään tusinalla koneella ambomaalta käärittynä muoviin näen järkevämpänä ostaa ei luomun kotimaisen tuotteen.

  ReplyDelete
 2. Sama vika rahikaisella eli kovasti kompuroidaan. Tosin ikea ei ole mulle kirosana - lähes poikkeuksetta olen ollut ostoksiini tyytyväinen. Viime aikoina sitä on yrittänyt pysyä kohtuudessa ja hampaita kiristellen tuijotellut karseita huonekaluja, joista olis kiva päästä eroon, saada uudet tilalle jne. Mutta parempia aikoja odotellessa kiristelen hampaitani. Sen kun päätin ennen jäämistä Kelan runsaille rahoille etten säästöjämme käytä ilman kunnon syytä. Ja kyllästyminen ei ole kunnon syy..Ruuassa suosin lähikamaa-no lihassa, leivässä jne. En osta luomua sen takia, että se on luomua. Etenkin jos luomu raahataan tuhansien kilometrien päästä Suomeen meidän marketin hyllylle. Ei järkeä.
  Et muuten viittis tehdä ed.postauksesi tapaan haaremihousut for dummies-kaavoja. Mutta lasten koossa?! Miksei aikuistenkin..Pliiiiiiiisss...

  ReplyDelete
 3. Neepuli ja Ruusuliisa: minulle Ikea ei ole kirous, rakastan sitä. Kankaat ovat hyviä, säilytyslaatikot ym ym. Mutta modelle varsinkin designin parissa työtä tekevälle se on. Kaiketi sen takia kun Ikeaa saa kaikki. Nää on vaikeita aiheita. Kuluttaminen on ennen kaikkea valintoja ja jokainen toimii omien valintojen mukaan.

  ReplyDelete
 4. Ei liikoja paineita mutta yritystä voi olla ekologisempaan elämään.Ruoasta luomua on se mihin kukkaro taipuu,esim. maitoa jota meillä menee kuin vasikkapesueella ei vaan raaski ostaa luomuna,mausteet,jauhot,sokerit,puurohiutaleet ym. taas on luomua.Samoin vihannekset,kasvikset on luomua mutta niiden kohdalla suosin mielummin kotimaista ei-luomua kuin ulkomaista luomua,tiedä sitten mikä siinä olisi viisainta.Lähituotantoa suositaan aika vähän,en vain tiedä mistä mitäkin hakea.Lihaa etenkin ostaisin mielelläni suoraan tuottajalta enkä kelmussa ja suojakaasuissa.Ja lihaakin siis syödään,kaikessa epäekologisuudessaan.Itse teen mahdollisimman paljon,leivon,teen ruoat alusta asti itse ja ompelen mitä taidot sallii.Kesäkukat hain torilta,tosin Plantagenissakin pyörähdin..Netistä ostan,lähinnä lastenvaatetta,jotain sisustusta koska mieluista tarjontaa ei pienellä paikkakunnalla ole,toki säästäisin mieluusti rahaa postikuluissa ja ympäristöä kuljetuksen ja pakkaamisen välttämisellä jos suoraan täältä saisin hankittua haluamani.Kirpputoreja käytän ahkerasti,enemmän ostan mutta pistän säännöllisesti tavaraa kiertoonkin.Huonekalut meillä on lähes kaikki vanhaa ja itse tuunailtua,kierrätyskeskuksista ym.,antiikkiliikkeisiin ei pennoset riitä.Tiedostan kulutustottumuksieni seurauksia jossain määrin mutta taloudellinen tilanne ei aina salli sen parhaan vaihtoehdon suosimista..

  ReplyDelete
 5. Yhdyn aiempaan Ikea-kommentointiin siinä, että se luo valtavasti työllisyyttä ja monia muita hyviä asioita.

  Ja nettikaupatkin ovat mielestäni hyvä asia, monet pienet yrittäjät pystyvät liiketoimintaan ilman liiketilakuluja. Ja ekologistakin se on, säästää mm. matkustamista :)

  ReplyDelete
 6. ccino: totta jos kyseessä on kotimainen nettikauppa, mutta ulkomaisissa raha "karkaa" ulos maasta. Mutta aika hyvä pointti tuo "säästää matkustamista" itse kun en edes pysty matkustamaan. Joskus tuntuu nettikauppa valikoimaa surffatessa että on ulkomailla.

  ReplyDelete
 7. Anonymous2/6/10

  Nettikaupat ovat kivoja, saa halvemmalla etc. Mutta valitettavasti halvalla myymisellä pienentävät katteita pienyrittäjiltä sekä kivijalkaliikkeiltä, jotka maksavat vuokraa tilastaan. Heillä ei ole mahdollisuutta myydä niin halvalla, koska kiinteät kuluvat ovat huomattavasti kovemmat - it is not rocket science!
  Ikeassa on varmaan sekä hyvää että huonoa. Mahdollistavat kaikille sisustamisen ilon ja luovat työpaikkoja, työn "reiluuteen" en osaa kommnetoida.

  ReplyDelete
 8. Täydellinen! Onnea hankinnalle =)

  ReplyDelete
 9. Hei, tosi mielenkiintoinen aihe. Itsekin monesti noita kulutusvalintoja mietin. Minusta nettikaupasta ostamisessa ei ole mitään pahaa. Samalla lailla ne ovat työntekijöitä ja palkansaajia siellä ulkomaillakin. Väittäisimpä, että myös monelle suomalaiselle pienyrittäjälle nettikaupat ovat tuoneet elannon, johon ei olisi pelkästään Suomen rajojen sisällä tai kivijalkaliikkeessä mahdollisuutta. Nettikauppa on varmasti avannut ovet esimerkiksi monelle taiteilijalle ja käsityöläiselle.

  Sitten taas mieluummin ostaisin jotain lähi-kirppikseltä, kuin tilaisin Ameriikasta, ihan jo postikulujen, mutta myös ekologisuuden takia. Mutta myönnän, että jos ei sopivaa löydy täältä niin olen tilannut myös netistä. Syntistä, syntistä on :)

  ReplyDelete
 10. Anonymous2/6/10

  Ei kai kyse ole siitä etteikö netissä saisi myydä tai kannattaisi, mutta hinnoittelustahan on kyse, jos ajattelee tavallisia kauppiaita. Näin ainakin oletan. Nettikaupathan ovat hieno asia, koska tuoneet monet hyödykkeet kaikkien ulottuville.

  ReplyDelete
 11. Opiskeluaikana suunittelin ja valmistin näyttönä puisen pannunalusen, joka oli myynnissä koulun osastolla messuilla. Hinta tuolla käsin valmistetulla piensarjaesineellä oli aivan naurettavan halpa, koska halusin, ettei minulle jää niitä messujen jälkeen nurkkiin pyörimaan. Siltikin luokkakaverini ihmetteli suureen ääneen, että kuka maksaa pannunalusesta tuon hinnan, kun Ikeasta saa parilla eurolla. Niinpä, huoh.

  Yksi syy miksi en osta Ikeasta huonekaluja on, koska tähän mennessä laadukkaampaa ja halvempaa designiä on löytynyt kirppareilta ja kierrätyksestä. Täytyy myöntää, että noissa paikoissa tulee kierreltyä ahkeraan, jolloin niitä löytöjä tulee tehtyä. Eilen meille kotiutui vinopino Tapiovaaran tuoleja, joiden yhteishinnalla ei Ikeasta saa varmaan edes yhtä tuolia. Samoin Stringit, Aallot yms. on hankittu ihan muutamilla euroilla. Yksi kotimme kalleimmista hankinnoista onkin Ikeasta ostettu suuri musta villamatto.

  Netistä en ole tilannut vuosiin mitään. Aikoinaan, ennenkuin kotikyläämme saapui halpisvaateketjuja, niin vaatteita tuli hankittua postimyynnistä. Järestään paketit piti lähettää takaisin, koska tuote oli aina laadultaan huonompi kuin mitä oli odottanut tai vähintään koko oli väärä. Tarttis varmaan kumota nämä, ehkä jo hieman vanhentuneet ennakkoluulot ;-)

  ReplyDelete
 12. Anonymous2/6/10

  The problem is that the same item in a small shop in Helsinki costs way more than on the internet. Don't feel bad about it, there's nothing wrong about internet shopping. The small shops will always have the customers who don't trust internet shopping.

  ReplyDelete
 13. Anonymous2/6/10

  Tervetuloa meille ukkeli myös. Tuo pariskunta tai sitten sellainen vaaleanpunaisella hiippahatulla varustettu. I love. Viimeksi ostin Rosendahlin apinan. Nyt kerään ropoja puu-ukkoon :) Ja tilaan sen härskisti netistä, mutta en Nestiltä. Hang it all tuli nopeasti, mutta sun tilauksen toimittaminen niiltä kesti ihan liian pitkään.

  ReplyDelete
 14. Anonymous2/6/10

  Samaa mieltä kuin Jutta, että nettipuljutkin työllistävät ihmisiä. Luulenpa, että jopa enemmän kuin kivijalkaputiikit, kun yrittäjyyskynnys ei ole niin korkea (ei vuokria tms. kuluja) ja esim. juuri erilaiset käsityöläiset ja taiteilijat saavat siten pöytäänsä leipää tai leivälle voita tai muuta päällistä.

  ReplyDelete
 15. KIITOS KOMMENTEISTANNE ! on mielenkiintoista kuulla monta eri mäkökulmaa asiasta. Luulen että jokaisen mielipide riippuu paljon siitä miltä puolelta asiaa katselee. Onko yrittäjä, kotiäiti ja pienet tulot, hyvätuloinen palkansaaja jne. Kuluttaminen on valintoja, kukin tekee omansa.

  ReplyDelete
 16. JouJou3/6/10

  Paras ostos ympäristön ja henkilökohtaisen talouden kannalta on se ostamatta jäänyt.

  Yhtä lailla ympäristöä kuormittaa hieno designesine kuin tavanomaisempikin. Mutta designesineen mahdollisesti pidempi käyttöikä hiukan parantaa asetelmaa.

  Designtavaraakin on vaan nykyään niin valtavasti, että siitä on osittain tullut tavanomaista - myös laadultaan, jolloin roina =roina.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!