o
o

Nov 15, 2012

Nice things about living in a 50´s house

Don´t was too much laundry especially if you life in an old house without a tumble dryer . I learned my new lesson this week.
Our wet laundry dries in the upstairs hallway and it has increased the flats humidity so much that the ceiling´s paint is now peeling off and not jus little. This flat is build in the 50´s when washing machines were just coming and showers were not used like today. Poor mommies... 
As you can see our bathroom is not from the 50´s but the ventilations still is. And believe me, this wasn´t any do it your self bathroom renovation when we made this few years ago. Blaaah... Now we have to figure out something.
( Picture is old and of corse styled. We never have so small amount of laundry. )

***

Kaikkea kivaa on taas tapahtunut tällä viikolla. On ollut oikein sellainen viikko -tiedättekö, kun asiat menevät oikein putkeen -hukkaputkeen.
Löysin sunnuntaina hometta tyttären huoneesta. Mustaa, katonrajasta. Ei paljon mutta tarpeeksi ja parin viikon sisällä on yläkerran käytävän kattomaalit alkaneet liuskoittumaan ja ihan kunnolla. Homma hauskuttaa se että olen ollut keuhkoputkentulehduksessa kotona koko viikon.
Liikaa pyykkiä joka kuivataan käytävällä, liikaa kosteutta ja kylmät ulkoseinät. Plussana    vielä vanhat patterit jotka eivät pelitä kuten pitäisi. Näitä 50-luvun asuntoja ole tehty tälläiseen jatkuvaan pyykinpesuun ja suihkutteluun. Meillä ei ole kuivausrumpua ja asunnon ilmanvaihto on painovoimainen eli se perustuu käytännössä ikkunoiden, ovien jne. raoista tulevaan korvausilmaan joka ei luonnollisesti riitä.
Kylppäri rempattiin tovi sitten ja apuna oli LVI-insinööriä ynnä muuta. Ei ollut mikään do it your self-remppa.
Homekohta on pesty kloritella ja katon taidan antaa ihan liuskoittua omassa rauhassa. Tulkoot alas jos haluaa. Pientä rempaa kuitenkin täytyy tehdä. Tekis mieli sanoa... perkele.
( Niin ja tuo kuva on vanha ja niinkö stailattu. Tuollaista nykeröpyykkiä en pese koskaan.)

29 comments:

 1. You need to buy a dehumidifier! Our flat has terrible ventilation, is in the basement so dampness is a huge problem from drying washing,steamy showers etc! The dehumidifier has worked wonders!

  ReplyDelete
 2. Lisa: Yes, I know now. Thank you : )

  ReplyDelete
 3. Minna - home voi olla tosi hankala ja vaarallinen juttu. Meidän asunto 50-luvun kerrostalossa (ja koko talon kellari) oli homeessa. Oksentelin 4 kk, tytöllä tuli verta nenästä, flunssaputkia, jatkuva yskä, väsymys ym ym ym. Mutta mulla oli siis jo hermostollisia oireita ennen kuin selvisi syy. Nyt ollaan niin herkistyneitä ettei löydetä tarpeeksi "puhdasta" asuntoa ja uusienkin kemikaalihöyryt saa sairaaksi. En halua pelotella, mutta mietin että mahtaako hometta olla "pintaa syvemmällä". Meillä ei asunnossa näkynyt muuta kuin kylppärissä vähän mustuneita silikoneja.

  ReplyDelete
 4. Home ei ole hyvä juttu, ei.

  Meillä on myös 20-luvun talossamme painovoimasysteemi. Mutta pyykinpesupaikka on piharakennuksessa, joten sellaista kosteutta ei pääse syntymään itse talossa. Sekin on kyllä syvältä kun kanniskelet pyykkikoria lumen läpi pihassa talvella. Kuivausrumpu meillä on ollut siitä lähtien kun kaksoset syntyivät. Se vain huomattavasti helpotti sitä pyykkirumbaa, ja helpottaa edelleen. Pyykkiä tulee lapsilta käsittämättömiä määriä!

  Onnea kosteusongelman ratkaisuun. Tuo Lisan ehdottama voisi toimia ainakin osittain.

  ReplyDelete
 5. Anonymous15/11/12

  Jukra.

  Mutta jotenkin olen tuota ajatellut jo kauan, sen perusteella miten äärettömän usein kirjoitat teidän olevan sairaita, nimenomaan hengitysteistä. Ei ole leikin asia. :(

  ReplyDelete
 6. Anonymous15/11/12

  Täällä kohtalotoveri..
  Löytyi hometta tyttären huoneen tapetista, lattialistan yläpuolelta. Isännöitsijä kävi kosteusmittarin kanssa ja sanoi, että seinä on kuiva, ei hätää! Eikä asialle kuulemma tehdä mitään. "Pyyhi tolulla tahrat tapetista". En oikein haluaisi tyytyä tuohon vastaukseen.
  Meillä 70-l. talo ja ilmanvaihto myöskin painovoimainen.

  ReplyDelete
 7. Anonymous15/11/12

  No voihan kehno, nämä ovat näitä elämän pieniä lisämausteita! Muutenhan hyvät jutut eivät tuntuisi missään.
  Mutta kylppäri on I-H-A-N-A - oli kuva stailattu tai ei!!

  Ripi

  ReplyDelete
 8. Anonymous15/11/12

  Voi ei :( Varmasti kurja havainto, ja vielä sairaana havaittu.

  Mahtuisko teille kuivausrumpu kylppäriin vaikka tornina pesukoneen kanssa? Ei toki olis yhtä tyylikästä kuin nyt, mutta eivät home ja liuskoittuva maalikaan silmiä hivele. Lisäksi rumpu on näppärä, kun säästää aikaa ja vaivaa.

  ReplyDelete
 9. Annina15/11/12

  hei mistä tuo kätevän näköinen kaappi on mihin pesukone on sijoitettu? :)

  ReplyDelete
 10. Merja: Meille ei mahdu kuivausrumpua. Tuo lämpöpuhallin tms. kosteusimuri pitää kyllä hankkia. Kyllä tästä selvitään.

  Anonyymi: ei ole leikin asia ei, mutta minä olen ainoa joka meillä sairastaa johtuen infektiokirteestä joka taas johtuu enemmänkin henk. koht. Home ei ole rakenteissa vain maalipinnassa. Ens viikolla huoneilma ym. tosin tutkitaan.

  Anonyymi: meillä ei ole niin paha, tämä on kivitalo ja vain maalipinnassa mutta kertoohan sekin jotain. Liikaa kosteutta.
  Minä en tyytynyt tuohon vastaukseen ja asia tutkitaan ens viikolla.

  Ripi: Kyllä, ei tässä pää kainalossa olla. Vähän ketuttaa mutta moni asia voisi olla huonomminkin : )

  Anonyymi: Kylppärissä ei ole mitään, se on ihan kondiksessa. Rapputasanteen maali irtoaa ja kertoo karua kieltä siitä että yläkerran huoneilma on liian kosteata. Ei mahdu, se verran pieni on tämä yläkerta.

  ReplyDelete
 11. Annina: Kaapin olen piirtänyt itse ja puuseppä teki. Taso ja etulevy on komposiitti materiaalia + integroitu pesukone.

  ReplyDelete
 12. Voi ei. Kannattaa teettää kunnon kartoitus siittä mitä siellä oikein on meneillään, terveys on kuitenkin pääasia.Voisko pyykkihuoltoa siirtää johonkin muualle? Esim kellarikerrokseen?

  ReplyDelete
 13. Terhi: Se tulee ens viikolla. Ei ole kellarikerrosta ja kyllä tähän joku ratkaisu keksittän. Nämä ovat näitä pieniä vesiesteitä mitä elämässä tulee välillä vastaan.

  ReplyDelete
 14. Minna, vaikka vain sinä oireilet, voi oireilusi silti johtua täysin asunnon sisäilmasta. t. nimim. Kokemusta on. En ole homeasunnosta poismuuttomme jälkeen (eli neljään vuoteen) ollut kertaakaan poskiontelo- tai keuhkoputkentulehduksessa, ja silloin kun asuimme hometalossa, niitä oli kuukausittain. Mutta vain minulla. Tsemppiä!

  ReplyDelete
 15. Anonymous15/11/12

  laittakaa seiniin raitisilmaventtiileitä niin huoneet saa tarpeeksi korvausilmaa. Ja ostakaa ilmakuivain, meillä myös sellanen ku kuivataan pyykkiä 50-luvun talossa.. sitä voi käyttää myös pesuhuoneessa suihkujen jälkeen..

  ReplyDelete
 16. Anonymous15/11/12

  lisään edelliseen et on tärkeetä et joka huoneessa kiertää ilma, jostain tulee(ikkunat ja nurkat ei riitä) ja jostain pääsee pois..

  ReplyDelete
 17. stine: Omat oireiluni alkoivat jo ennen kun muutimme tähän asuntoon ja viimeisen vuoden aikan ole ollut kaksi kertaa kipeenä, toinen kerta on nyt.
  Otan asian vielä ihan rauhallisesti koska tämä on vain maalipinnassa ei rakenteissa kuten esim. puutaloissa.

  Anonyymi: Juuri näin olemme tekemässä. Turhan kiireinen syksy on tehnyt meistä huolimattomia, kosteutta on saanut kertyä eikä siihen olla puututtu.

  ReplyDelete
 18. Hiton kurja juttu.Odotellaan taloasioiden etenemistä,kuntotarkastukset ym edessä eikä tiedetä niistä mitään.Tässä vuokra-asunnossa wc/kylppärin laattojen saumat ihan mustat,ei saa pesemällä puhtaaksi,luulen että koko koppi on homeessa,joku tee-se-itse-insinööri on sen kasannut aikoinaan..8 viikkoa yskää ja tänä aamuna totesin että nuha alkoi taas.Minulla,ei muilla.Täytyy varmaan alkaa ottaa vakavissaan ja kovistella vuokranantajaa,muutosta kun ei vielä ole mitään takeita.Oon vaan ajatellu että tän syksyn flunssat on sitkeitä mutta kyllä 2kk tauotta on liikaa..
  Toivottavasti saatte sillä kuivaajalla ratkaistua ongelman,tässä talossa on kellarikerroksessa saunatiloissa sellainen eikä siellä ole samaa ongelmaa kuin tässä meidän vessassa vaikka pyykki (3 talouden) pestään siellä ja kuivatetaankin vaikka lähinnä kuivurilla.

  ReplyDelete
 19. Voi räkä. Meilläkin kävi viime viikolla ilmi, että juuri ostamamme talon katto on homeessa. :/ Vähän ketutti, mutta onneksi nuo ovat korjattavissa olevia asioita. Tsemppiä.

  ReplyDelete
 20. Anonymous16/11/12

  Hei, mistä tuo musta pyykkikori on hankittu?

  ReplyDelete
 21. Jonna: Voi ei, tosi ikävää. Se on kuitenkin aika iso remppa. Kyllä tästä selvitään, ärsyttää vain kaikki tällaiset lisähässäkät. Viikonloppuja!

  ReplyDelete
 22. Rimpsukaisa: no hiivatti, sielläkin. Meillä on onneksi tuo kylppäri siisti ja valkoinen, ei mitään mustaa saumoissa tms. Mutta kosteus on vähän runnellut tuota kattoa ja sen maalia.

  ReplyDelete
 23. Ompa ikävää. Onni onnettomuudessa, että asutte tosiaan kivitalossa. Kannattaa varmasti silti tutkia, niin kuin aiottekin.

  Ja kiitos ilmankuivatinvinkeistä. Meilläkin on 50-luvun talo ja painovoimainen ilmastointi. Pyykit kuivuu olohuoneessa, jossa on tietysti kostea ilma. Jatkuvasti, kun vauvan kanssa on tuhottomasti pyykkiä.

  ReplyDelete
 24. Halusin vielä lisätä, että kivitalot homehtuu myös, vaikka yleisesti muuta luullaan. Niissä kasvaa usein vielä myrkyllisempiä homeita kuin puurakenteissa. Sitten perheessä voi ihmiset oireilla aivan eri tavoin, ja jotkut ei ollenkaan.

  ReplyDelete
 25. Inhottava, inhottava home, se on niin turhaa. Tsemppiä Minna ja toivottavasti paranet pian!

  ReplyDelete
 26. Maire: No sanos muuta, mutta kyllä tämä tästä.

  ReplyDelete
 27. I second the first comment... dehumidifiers are the way to go.

  Does anybody know whether having house plants could help drying high moisture rooms? The opposite? Totally irrelevant?

  When I lived in Minnesota I didn't use the dryers in winter... I just hung the wet laundry in a closet and it was ok a little later. Of course, that was in a rented place and I didn't care about mold...

  ReplyDelete
 28. Julia: I think house plants just makes it worst because you have to water them and it just increases to moist.
  Dehumidifier is coming. Thank´s : )

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!