o
o

Dec 4, 2013

What happened to coffee makers?My relationship with our 12 years old Francis Francis espresso machine is about to end and I started to look new coffee maker, preferable white one and model: simple / minimalistic. After two hours net surfing I noticed I´m living in a wrong era and in wrong country. Braun made damn nice machines in the 70´s and 80´s. Like these above (More from here). 
But da daaa... Look what I found from the flea market (below pic): my new Braun KF 40. It´s not the 70´s Dieter Rams  but 90´s Hartwig Kahlcke who also knew how to design stylish appliances. 
Cost 9€ and condition was excellent (like new).

***

Suhteeni 12-vuotta vanhaan Francis Francis-espressokoneeseen alkaa olla surkastunut ja ajattelin hankkia perinteisen kaffekoneen kotiin. Ei mitään kapselihärveliä eikä todellakaan mitään baristatason kahvikeskusta. Pieneen, lähinnä keittiökomeron kokoiseen tilaan sopivan härvelin. Eli suomeksi sanottuna: mahdollisimman huomaamattoman ja vähän tilaa vievän. Tajusin aika nopeasti - elän täysin väärällä aikakaudella ja etsin "kahvinporoja multakasasta". Braun teki vielä muutamia vuosikymmeniä sitten aika viileitä vehkeitä. Yllä helmiä 70- ja 80-luvun tuotannosta. Yksinkertaisia, ei mitään turhaa ja aivan varmasti loistavia käytössä. Lisää löytyy tästä.
Tovin sohvasurffailtuani - luovutin ja unohdin koko "suuren kriisin". Maanantaina ajoin kotiin kirpparin kautta ja siellä se oli. Ei Dieter Rams, mutta 9€:lla mentiin jo lähelle ja kuntokin oli priima. Tosin purin koneen, putsasin ja juoksutin vielä läpi etikkavettä.
Sumppikoneen suunnittelijaksi paljastui Dieterin hengenheimolainen, myöskin minimalismiin mieltynyt,  Hartwig Kahlcke
Mutta, ehdotuksia kahvinkeittimistä saa antaa. Kiitos! Paras mitä löysin oli tämä Mujin Japanin markkinoille 2007 suunniteltu laite, joka - luonnollisesti, ei ole enään tuotanossa.

42 comments:

 1. Meillä käytetään kahvipannua eli keittimestä en osaa antaa vinkkiä. Olisin kysynyt, kenen suunnittelema tuo kahvipurkki on? Tuollaisen haluaisin löytää jostain :)

  ReplyDelete
 2. Niin totta turiset!! Terkkuja <3

  ReplyDelete
 3. Anu: tässä on yksi http://www.huuto.net/kohteet/arabia-kahvipurkki-esteri-tomula-virheeton-/291593340
  Huuda pois jos halvalla lähtee. Kalliita ovat olleet viime aikoina nämä Arabian purkit, Esteri Tomulan kuvituksella.

  Johnna K: 70-luvulta päivää ;-) Mä haluun näitä vanhoja.

  ReplyDelete
 4. Kiitos Minna :) Musta kansi olisi mieluisampi.

  ReplyDelete
 5. Anu: ymmärrän, näissä on melkein aina punainen kansi.

  ReplyDelete
 6. Tämän kysymyksen nähdessäni vastaan aina samalla tavalla:osta Eva Solon kahvinkeitin.Itsellä ollut jo muutaman vuoden käytössä enkä vaihtais mistään hinnasta enään kahvinkeittimeen.Kahvi pysyy sen tunnin verran lämpimänä päällä olevan neonpreeni hupun ansiosta.

  ReplyDelete
 7. Rimppalanmutsi: Jotenkin se ei aukea mulle... Sori. Kaipaan vaan keitintä. Mutta ehkä pitää harkita.

  ReplyDelete
 8. Tässä parikin kivaa mallia, joista kumman tahansa kelpuuttaisin meille jos olisi tarvetta:

  http://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/kahvinkeittimet/TKA8011/bosch-styline-kahvinkeitin-tka8011

  https://www.netrauta.fi/portal/keittio/keittion_pienkoneet/kahvinkeittimet/kahvinkeitin_kmix_cm020?pIndex=1&pCount=28&min=-1&max=-1&man=&st=6&showall=

  ReplyDelete
 9. Muistan tuon, porukoilla oli tommonen. Keittimellä keietttiin mys koiralle aamukahvit. Joo-o meidän koira joi aamukahvit.

  ReplyDelete
 10. Mape: käympä kurkkaamaassa. Kiitos!

  Retromederni: Luulen et meilläkin oli tämä 90-luvulla ;-) Kaffet koiralle, uuups!

  ReplyDelete
 11. Mape: hei tuo Boschan on mainio. Kiitos!

  ReplyDelete
 12. Anonymous4/12/13

  Samaa asiaa olen harmitellut. Ja oikeastaan tuo pätee moneen muuhunkin vempaimeen.

  Saatiin lahjaksi tuollainen aivan kamalan näköinen vekotin. Sitä olen katsellut jo useamman vuoden. Lisäksi harmittaa, kun sillä ei voi helposti keittää vain 2 kuppia kahvia, vaan viivat alkavat 3:sta (jos olen yksin, niin kaksi riittäisi).

  Mun vanhemmilla on edelleen tuollainen lähes samanlainen, kun sun kirppislöytö :)

  ReplyDelete
 13. Anonymous4/12/13

  joo, mullakin on ollut tuo keitin...mun makuun keitti liian kylmän kahvin, tietysti sen maidon kanssa lutraaminen vielä viilentää entisestään. Ja jostain syystä sain aina tippumaan kahvia myös pöydälle, etenkin jos kannu oli täynnä...ehkä jokin ongelma suunnittelussa tai sitten vain kaatajassa. Mutta, makukysymyksiä! Muotoilu kyllä viehättää eleettömyydellään. ja löytönä hyvä, onnittelut.

  ReplyDelete
 14. Anonyymi: Kun surffailin noita vanhja brauneja huomasin et niistä jopa innostui. Uudet - ei.
  Tämä toimii kun paketista olis just nostanut. Päätykö kotiin vai mökille - jää vielä nähtäväksi.

  ReplyDelete
 15. Anonyymi 2: Joo, kuumempaa kyllä saisi olla.

  ReplyDelete
 16. Tinttir4/12/13

  Tämä on ihana http://www.tretti.fi/pienkoneet/kahvit-ja-espressokahvit/kahvinkeittimet/princess-simply-white-coffee
  Harmi kun mies on niin kiintynyt Moccamasteriinsa..

  ReplyDelete
 17. Hoi from Switzerland!
  I love my filter coffee, it's something I grew up with. We have this technivorm coffee maker, we love the industrial design (there are lots of colours to choose from, also in white, but we went for the steel look) and it is a work horse. :)
  http://www.technivorm.com/products/brewers_for_home-use/kbg_741_ao_matt_silver/

  x Barbara

  ReplyDelete
 18. Tinttir: No olipas mainio ja siellä oli toinenkin aika kiva malli. Kiitos! Näinhän näitä tuntuu löytyvän ;-)

  ReplyDelete
 19. Barbara - from Switzerland: Moccamaster is nice work horse ;-) but too big for my modest taste. And yes, filter coffee is fine. Greetings to Switzerland from dark Helsinki!

  ReplyDelete
 20. Wilfalla on aika kivoja koneita. Kurkkaa ->http://kuppikuumaa.fi/tuoteryhma/kahvinkeittimet/1516?product=7044876021502#!product_id=7044876021502

  ReplyDelete
 21. Terhi: Wilfan konen bongasinkin jo omassa googletus kierroksessa :-) Se on kiva, mutta pitäisi nähdä livenä.

  ReplyDelete
 22. Meillä on ollut tuo Boschin keitin vuodesta 2011 lähtien ja se on kaunis ja tykkään myös irroitettavasta vesisäiliöstä, mutta...

  Muovi on halkeillut kuuman levyn ympäriltä.

  Laiteessa on kalkinpoistovalo, joka syttyy aikas usein.

  Meillä oli ennen tuollainen kippputoriltasi löytynyt malli ja se oli tosi kestävä. Vaihtoon meni vain vaihtelunhalusta vaan eipä kannattanut. Hyvä postaus, täytyy taas kohta uusia, kun ärsyttää se halkelllut muovi.

  ReplyDelete
 23. Sar P: Melkein kaikessa muussa, se vaihtelunhalu vaivaa minuakin, mutta kodinkoneissa ja ns. pienelektroniikassa halua pysyvää. Inhoa niiden ostelua. Vaihdan vasta kun vanha todella hajoaa. Imurikin on jo roudarinteippillä kasattu ;-) Ja risat tavarat ärsyttävät kyllä minuakin ihan vietävästi, eli seuraavaksi pitäisi uusia se imuri.

  ReplyDelete
 24. Anonymous4/12/13

  Hei, luulen että voisit pitää Jasper Morrisonin suunnittelemasta keittimestä (Rowenta) :) Keitinhän on ns halppis, mutta kaunis toki ja onkohan ihan markettikamaa - en tiedä. Ja tehdäänkö enää. Joskus katselin meille...

  esim täällä

  http://design-milk.com/jasper-morrison-coffee-machine/

  t.Heljä

  ReplyDelete
 25. Heljä: Etsin ihan halpiksia ;-) Ei mitään super kallista turhaa designia. Simppeliä arkiesinettä. Se Rowenta on hieno, mutta valmistus tosiaan on jo lopetettu ainakin parivuotta sitten. Kiitos silti vinkistä, luit kyllä ajatuksiani.

  ReplyDelete
 26. Anonymous4/12/13

  Tämä Kenwoodin kahvinkeitin on ehdottomasti kaunein löytämäni ja päätyy meille kotiin heti kun edellinen vekotin lopettaa toimintansa http://www.kenwoodworld.com/fi-FI/Kaikki-tuotteet/kMix-by-Kenwood/kMix-kahvinkeittimet/CM020-Coffee-Maker-0WCM020002/

  -Neepu

  ReplyDelete
 27. What a great find, it looks wonderful! I'm a huge Dieter Rams fan too:-)

  ReplyDelete
 28. Anonymous5/12/13

  Hei, komppaan Rimppalanmutsia, Eva Solo on paras. Kun keittössä kuitenkin täytyy olla vedenkeitin, eipä tarvitse toista sähkölaitetta kahvinkeittoon. On nätti pöydässä ja kahvi maistuu paljon paremmalta kuin paperisuodattimen läpi valutettuna.

  ReplyDelete
 29. Neepu: se on aika nätti. Kiitos linkistä :-)

  tove. Me too! but now I´m also Hartwig Kahlcke fan ;-)

  Anonyymi: Komppaan kyllä teitä mutta hitusen olen vielä epäileväinen, tosin en Eva Solon puolesta, vaan meidän jotka ollaan totuttu keittimeen ;-)

  ReplyDelete
 30. Moikka!

  Mun mielestä ehdottomasti parhaat ( ja oikeasti kuumat) kahvit saa perkolaattorilla. Perkolaattorissa ei käytetä suodatinpusseja ja tämän vuoksi pannusuodatuksella tulevassa kahvissa on edelleen kahvin -niin ihanan pehmeäksi tekevä- rasva mukana. Nam!

  Ulkonäkökin on ihan passeli ja tilaahan tämä vie paljon vähemmän, kuin tavallinen kahvinkeitin.

  http://www.tretti.fi/pienkoneet/kahvit-ja-espressokahvit/perkolaattorikahvinkeittimet

  Jenni

  ReplyDelete
 31. Perfect....I make coffee with an old italian coffee maker my mum gave when I left home.
  Something like this:
  http://www.sanignacio.es/products/view/moka-elegance-3-tazas

  ReplyDelete
 32. Ainiin, minulla olisi vielä muutama tärkeä kysymys koskien tuota teidän upeaa keittiötä.

  Miten tuo ihana uuni käytännössä toimii, kun luukussa ei ole läpinäkyvää lasia? Onko siinä esimerkiksi kaksi eri ovea, jotta ruuan valmiusastetta voi kurkata ilman uunin varsinaisen oven avaamista?

  Mikro teillä on varmaan oven takana? Onko mikron käyttäminen hankalaa, kun täytyy aina avata kaksi eri ovea?

  Pommitan sen takia, että me haluttaisiin ostaa tuo sama uuni liikkeestä nimeltä E-kodinkoneet ( Virosta), mutta uuniin sopivaa integroitavaa mikroa ei löydy. Siispä mietenkin, että pitäisi mikro piilottaa kokonaan. Mutta mietin myös mikron käyttämisen mahdollista epäkätevyyttä, jos sen laittaa piiloon.

  Kiitos etukäteen!

  Jenni

  ReplyDelete
 33. Jenni: Pieni koko ja se että vempaimen saa kätevästi piiloon on tosiaan myös plussaa, tilaa kun on niin vähän. Täytyypä harkita. Kiitos täsätä vikistä ja linkistä.

  bib: classic italian coffee maker is nice, we had it before but I think I´m looking for something else now. Thank you bib!

  Jenni:
  Meillä kaikilla on varmaan vähän eri käsitykset siitä mikä on hankalaa ja mikä ei, itse olen kuitenkin tottunut keittiöömme ja kaikki sujuu hyvin.
  Mikro on tuossa yläkaapissa ja uunissa on vain tuo yksi ovi josta ei näy läpi. Jos uuniin haluaa kurkata, täytyy ovi avata. Keittiömme on lähinnä keittokomeron kokoinen, lattia pinta-alaa reilusti alle 2neliötä, eli kaikki on pitänyt suunnitella aika huomaamattomaksi ettei tule tunne että ollaa komerossa ;-)

  ReplyDelete
 34. Anonymous9/12/13

  Tuo on muuten aivan loistava vehje, onnittelut valinnasta! Minulle kulkeutui juuri tällainen joskus yhdeksänkymmentäluvun alussa, lisävarusteena mukana oli teelle haudutusosa (kahvin suodatinosan paikalle vaihdettava) ja keitin palveli minua uskollisesti vuodesta toiseen. Viimeiset viisi vuotta tosin Moccamasterin rinnalla ihan vain teenkeittimen virkaa toimittaen. Keittiörempan yhteydessä päädyttiin sitten viimein erilaiseen teenkeittimeen kun Braunin teesuodatin oli jo ajan saatossa niin paljon saanut kolhuja että kävi vuotamaan ja Moccamasterista ei avokas halunnut luopua. Vieläkin keitin palvelee kahvia tuottaen meidän firman poikia varastolla jos sattuu kesken päivän äkillinen kahvintuska iskemään. Vielä muutama vuosi sitten tähän sai varaosina mm. uuden pannunkin. Että kestotuote siis.

  ReplyDelete
 35. Anonyymi: onhan se vähän säälittävää ostaa kaffekone kirpparilta, mutta tiesin että tässä on laatulaite. Lisäksi viehätti vaatimaton ulkomuoto, jossa turhat oli karsittu pois :-) Kiitos kommentista. Hauska kuulla!

  ReplyDelete
 36. Ja älyttömän hienosti teidän keittiö onkin suunniteltu! Mun suosikki keittiö, josta lainaa mielellään ideoita :)

  Hyvä, jos tuo mikro piilossa-idea toimii hyvin myös käytännössä, eli on helppo käyttää. Ulkonäöllisesti keittiö on kiistatta paremman näköinen ilman ylimääräisiä laitteita (siis mikroa).

  Mies alunperin arasteli tuota mikron piiloon laittamista (sen kätevyyden takia), mutta kiitos sinun vastauksesi, saan jotain mihin vedota, kun lähden esittämään tätä mikro piiloon-ideaani ;)

  Tuon uunin esittelysivuilla puhuttiin jotain ihmeellistä kahdesta eri ovesta ja siksi kysyin :D Hyvä, että tuli varmistettua, että uunissa todella on vain yksi ovi! ;) Kyllä mekin taidetaan uskaltaa nyt kotiuttaa tuo kaunotar! :)

  Kiitos!

  Jenni

  ReplyDelete
 37. Jenni: Mikro toimii todella hyvin tuolta oven takaa ja kummasten kun miehet aina vastustavat sitä (ei kyllä omani) ;-)
  Ovi on mattalasia ja sisäpuoli kirkasta, mutta ei siitä tosiaan läpi näe.
  Kiitos ompa mukava kulla että "keittokomeromme" inspiroi sillä sitä se lähes on. Jouluista viikkoa!

  ReplyDelete
 38. Anonymous14/12/13

  en ymmärrä miks säälittävää on ostaa kahvinkeitin kirpparilta? Fiksumpaa se aina on ku kaupasta ostaminen....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei minusta, ostan paljon kirpparilta tavaroida, kuten myös kierrätän pois sitä kautta sen mitä en tarvitse. Mutta, joidenkin mielestä ehkä on ;-)

   Delete
 39. Anonymous24/1/14

  The year of this coffee maker is actually 1984. & I just found one in a thrift store!

  ReplyDelete
  Replies
  1. If I understood right Braun manufactured these in the 80´s and 90´s. Excellent, this is good coffee maker :-) Mine is also thrifted.

   Delete
 40. toi on ihan älyttömän hyvä keitin muutenkin, oli lapsuudenkodissa ja olin ihan pettynyt kun äiti halusi vaihtaa sen "parempaan"...tosin meidän kone oli musta. juuri se simppeli ulkomuoto ja käytön helppous. Kaikki kodinkoneet on rumia, ja toi linkin takaa löytyvä Mujin keitin olisi kyllä ollut täydellinen!

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!