o
o

Apr 12, 2015

Cottage´s building project / BLACK p a i n t
Kolmen päivän maalausmaratoni on nyt takana. 45 litraa maalia meni, joka koostui Virtasen Maalitehtaan mustasta 4 Öljyn Laatumaalista, johon sekoitin 50% prosenttia 3 Öljyn Kuullote pohjaa eli tein oman sekoituksen. Valmistajan suostumuksella.
4 Öljyn Laatumaali on pellavaöljyvernissa pohjainen maali joka tarttuu hyvin pintaan eikä halkeile. Siinä on myös paljon väripigmenttiä ja halusin vähän ohuemman pinnan eli jatkoin maalia  3 Öljyn Kuullotte pohjalla, joka suojaa puuta hyvin UV-säteilyä vastaan (meillä on hyvin aurinkoinen tontti). Ja hyvältä vaikuttaa, vaikkakin kuvissa maalipinta on vielä paikoittain täysin märkä ja kiiltelee.  Öljymaalien kuivumisaika on aika pitkä. Vähän sääolosuhteista riippuen 3-6 päivää. 
Kun viime syksynä aloitin tämän projektin suunnittelun, muistin paikallisen maalifirman eli Virtasen Maalitehtaan ja päätin kysyä heiltä kiinnostusta yhteistyöhön. Sitä löytyi, sekä rutkasti ammattiosaamista. Paraisilla vuonna 1959 aloitetun maalifirman alkydi vapaat maalit on kehitetty erityisesti vaativiin saaristo olosuhteisiin, eli meidän mökille. On sadetta, paistetta ja välillä kovaa tuulta. Lunta unohtamatta. 

Kuvittelin että selviän yhdellä kerroksella, tai siis halusin kuvitella. Pari settiä piti vetää. Tuon lisäosan laudat maalasin jo kolmisen viikkoa sitten puolikkaan viikonlopun aikana. Selvisin lauta showsta nopeasti, sillä hoidin maalauksen Wagnerin matalapaineruiskulla (josta kerron vielä myöhemmin lisää). Ajatus oli jatkaa ja maalata muutkin verhoilulaudat ennen seinään asennusta, mutta säät päättivät toisin ja miehet ehtivät asentaa laudat, joten jatkoin maalausta suoraan seinään. Tulipa testattua kaksi tapaa ja kummassakin oli hyvät - sekä huonot puolet.
Lautojen maalaus ennen asennusta (ruiskumaalauksella) oli nopeaa ja jälki tasaista mutta seinään asennetut laudat vaativat osittain uudelleen maalauksen, sillä naulanreijät piti peittää. Suoraan seinään maalaus, nyt pensselillä (tuulta oli liikaa ruiskumaalaukseen), oli hitaampaa, vaikkakin naulanreijät peittyivät samalla. Mutta, lautojen raoista löytyi jo seuraavana päivänä viiruja, kun laudoitus oli elänyt ja maali vähän kuivunut. Piti siis maalata uudestaan.
Ikävä kyllä, ulkolaudoituslaudat loppuivat timpureilta kesken eli en päässyt maalamaan ihan kaikkea mutta eiköhän tuo vähän vajaat 200 neliötä pintaa ole hetkeksi hyvä. 

Ja lopuksi vielä vinkki. Kertakäyttösuojahaalari - ihan must. Suojaa hyvin maalaria ja sen sisällä on kiva hikoilla. Sekä tuollainen ohut muovi, jossa on ylhäällä valmiina maalarinteippi. Sillä on helppo suojata ikkunat. (Muovi myydään rullana). Ja hyvät maalit! Ihan heti ei kuitenkaan tee mieli uusia tätä touhua.

Yhteistyössä Virtasen Maalitehtaan kanssa.

- - - 

Sligtly shorter version here, but I think that pictures tells more than words. I had a three days paint marathon and now our cottage is 93% painted. Unfortunately our carpenter didn´t have enough claddings so I have to paint the entry later (next weekend). I used oil based paints and the drying time is longer (3-6 days) so the surface is still wet and partly shiny but I think this starts to look quite nice. And paints are from the local company, here
28 comments:

 1. Anonymous12/4/15

  Tuo teidän mökki on aivan mielettömän hieno ulkoapäin!!! Olen seurannut tätä projektia alusta lähtien, melkoisia visiönäärejä olette olleet, kun katsoo lähtötilannetta. Malttamattomana odotan sisäkuvia, oletettavasti sekin on upea :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaa, täytyy taas joskus kaivaa esille se kuva mistä lähdettiin. Muistan sitten itsekkin ;-) Kiitos! Tämä suunnitelma on syntynyt jo reilut vuosi sitten ja tuntuu nyt ihan toimivalta.

   Delete
 2. Mökki on hurjan, hurjan hieno! Maalaaminen on mun lempipuuhaa mutta ei ole mitään maalattavaa nyt. Joskus vetäisen jonkun tuolin tai jotakin muuta pientä edes että pääsee tunnelmaan:) Jotain hienoa siinÄ on kun pinta peittyy vähitellen valitsemansa värin alle....

  ReplyDelete
 3. Näyttää todella hyvältä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vielä kun kuivuu tuosta. Otin kuvat heti kun vika veto oli tehty ja sain tuon maalaushaarin pois päältä.

   Delete
 4. Anonymous12/4/15

  Ooh...! Looks great! Jeep up with your good work, Minna!

  Kimmo

  ReplyDelete
  Replies
  1. I´ll try my best ;D Thank´s Kimmo

   Delete
 5. Todella kaunis mökki ja hieno väri! Onnea projektille :)

  ReplyDelete
 6. Ah kun tekisittekin tätä kesäasuntoa minulle. :) Looooove the black!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin virtuaalisesti - kyllä ;-)

   Delete
 7. Wauh...mikä muodon muutos mökissä...ihanan moderni siitä tulee...ja tuo vari sopii kuin nenä päähän.☺

  ReplyDelete
 8. Aivan upea mökki ja melkoinen muutos <3 On teillä kauniilla paikalla kesäkoti! Malttaako sieltä kotiin lähteäkään...

  Instan puolella aloin projektia seuraamaan ja pitihän se tulla tännekin katsomaan etenemistä vähän isommissa kuvissa.
  Mukavaa uutta viikkoa ja terkkuja Lapista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei täältä malta. Tytär kutsuu tätä jo kodikseen ja huokaa (raskaasti) kun joutuu lähtemään kaupunkiin. Ihan sama itselläkin.
   No mutta kiva ja tervetuloa!! Sekä sitä samaa.

   Delete
 9. i like it sooooo much!
  such a lovely house....

  greetings from germany,
  julia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Julia and greetings back from Helsinki :D

   Delete
 10. Why did you use oil based instead of water based?

  ReplyDelete
  Replies
  1. I hope I can explaint this in english, so that you can understand me ;-)
   I used linenoil based paint which is especially developed for these archipelago weathers: rain, sun, storms etc.
   The linen oil absorbeds in to wood and protects it really well.

   Delete
 11. Anonymous14/4/15

  What an immense job was that !! But the result is just stunning ! And the colour really goes well with all the green from nature... well done ! Marie

  ReplyDelete
  Replies
  1. This was three days "marathon " ;-) I also love the black - green combo. Thank´s Marie!

   Delete
 12. Anonymous15/4/15

  Upea.

  Onko mustat maalit nykyään sellaisia etteivät haalistu nopeasti ainakin etelän puolelta, vai onko vain suostuttava ajatukseen että parin vuoden välein aurinkoisimman puolen seinät pitää päivittää muiden tummuustasolle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on vuodesta - 63 toiminut maaliresepti joka on tehty erityisesti saaristo-oloihin eli luotan tähän. Se mikä enemmänkin mietityttää, on siitepölyaika ja pöly. Luotan kuitenkin siihen, että sen minkä luonto sotkee, siivoaa se sen sateen mukana ;-)

   Delete
 13. Anonymous15/4/15

  Uskomaton muodonmuutos !

  ReplyDelete
 14. The house looks beautiful, Minna. The second photo makes me think how nice it would be to paint the entry another colour - is that what you have planned? Or a fern-green door? Summer is coming!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Actually a really good idea, but unfortunately right now it will also be black. But maybe in the future... Thank you Cussot!

   Delete
 15. Anonymous18/4/15

  Yhdyn edellisiin kommentoijiin eli olet todellakin visionääri! En olisi uskonut, että muodonmuutos voisi olla noin suuri. Mökistä tulee aivan ihana! :) Nostan hattua myös sille, että teet itse niin paljon! p.s. Sain vihdoinkin raahattua pöydän suosittelemaasi maalaamoon ja nyt oottelen innolla uutta keittiön pöytää, ja toivotaan että värivalinta (ral9002) meni nappiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kun muistutit, minulla on yksi tuoli siellä ja pitäisi muistaa noutaa se ;-)
   Tykkään tehdä itse niin paljon kun osaan, sen jälkeen voi aidosti olla ylpeä omasta kädenjäljestä. Kiitos ihanasta kommentistasi :D

   Delete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!