o
o

Apr 22, 2010

PS vs. AJ
Olen työskennellyt 13 vuotta freelancerina ja yrittäjänä. Siihen on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä, nousu- ja laskusuhdanteita. Olen ollut ylityöllistetty ja työtön. Olen kuullut sanat kesälomaraha, viikonloppulisä, työttömyyskorvaus mutta en ole koskaan nähnyt niitä. Olen ollut sitkeä ja joustava mutta myös väsynyt ja kankea.
Joskus ärsyttää kun olen valinnut näin mutkikkaan reitin mutta usein myös mietin kuinka hienoja ihmisiä olen tavannut sillä. Taitavia, osaavia ja luovia ihmisiä. Hulluja, hauskoja, vaativia, vaatimattomia ja joskus vaikeitakin. 

Nyky tilanteeseeni sopii tuo Ikean Ps sarja; Tuotteissa on enemmän ajatusta kuin hintaa ja osa on aidosti hauskoja. Tuo Karl Johan-jakkara on suosikkini. Petsaisin sen ehkä vain valkoiseksi.
Silloin tällöin haaveilen Arne Jacobsenin tuotannosta. Vanhoja, ikuisia klassikkoja. Eivät pomppaa silmään mutta eivät myöskään kyllästytä. Tosi hinta on sitä luokkaa että -hooooh hoijaa, nyt alko nukuttaa.....


I have worked 13 years as a freelancer. There has been lot´s of ups and downs, too much work and not work at all. I have heard the words weekend extra, bonus holiday payment, unemployment benefit, overwork bonus but I haven´t never seen those.
Sometimes I regret that I have chosen so difficult way of life but then I remember how many superb, talent persons I have met.

I love the Ikea´s Ps collection. It´s perfect for my housewife life; there is more thought than price and some of those are really funny. The Karl Johan stool is my favorite . I might just paint it white.

Sometimes I dream about Arne Jacobsen´s classic furniture. They don´t stick in to your eyes but you don´t never get bored about those. Only bad thing is the price,  bit high...

18 comments:

 1. Tykkaan ihan suunnattomasti tuosta venkuralampusta ja myos pikkusiskostaan, poytalampusta. Saattaa olla etta sellainen joskus meille etsiytyy...

  ReplyDelete
 2. Anonymous23/4/10

  Ihani juttuja, minäkin tykkään!

  Taria

  ReplyDelete
 3. Tuo PS-sarja on kyllä oikein salonkikelpoista! Hienoja juttuja siinä. Itse olen ollut aina myös Arne Jacobsenin ystävä. Eräs vanhempi herrasmies kertoi minulle joskus, miten Muna-tuoleja oli yhteen aikaan paljon suomalaisissa kodeissa ja niiden arvostus jotenkin romahti myöhemmin. Niitä oli kuulema kärrätty kaatopaikalle ihan urakalla. Iik! Itse olen haaveillut tuosta Joutsenesta (on kokonsakin puolesta helpompi), mutta on se "vähän" liian kallis jos sen hinnalla saa ihan toimivan auton. Hmph:/

  ReplyDelete
 4. Täällä kans pankkitili kertoo, että Ikea on ykkönen. Ja jos jostain halvalla löytää niin hiotaa, lakataan, maalataan ja ommellaan.

  Mun mielenterveys ei varmaan kestäisi tuota venkuralamppua; pelkäisin kokoajan että se sortuu/kaatuu/hajoaa palasiin. :D Hauska se kylläkin on!

  ReplyDelete
 5. Vapaana taiteilijana tiedän niiiiiin hyvin mistä puhut. Paitsi että vaikka työn määrä on periaatteessa rajaton, niin rahaa tulee aina minimaalisesti, jos ollenkaan. Nyt ruhtinaallisesti kotihoidon tuella.
  Hassua, mutta oikeastaanhan Ikea on modermismin ja Bauhaus-filosofian lipunkantaja - ideana tyyliä (ja laatuakin) joihin kaikilla on varaa. PS ja Stockholm etunenässä.

  Työläs käsityö voi mielestäni maksaa, ja halpaa mutta huonoa en halua.. Mieluummin ilman kunnes on varaa johonkin kunnolliseen mitä oikeasti haluaa. Mutta siis, Ikea on oikeasti usein hyvälaatuista. Kai ne on ihan yhtä eettisesti valmistettukin kuin mikä tahansa muu.. toivon??

  ReplyDelete
 6. Kiitos: Elli ja Taria

  Kiki: joo sama on käynyt monelle klassikolle. Isäni kertoi että aikoinaan Billnesin kirjoituspöytiä heiteltiin urakalla alas ikkunoista kun vanhoja toimistoja uudistetti. Olivat liian painavia kannettavaksi alas.

  pikkiriikkinen: lamppu on hieno, humoristinen ja keikahtaa kumoon helposti; on vähän kun tämä lapsiperhe elämä :)

  Cat´s Meow: itse taidan olla vapaa duunari, ja joo tiedän kyllä mistä puhut.
  Ikeaa parjataan paljon ja joissakin kalusteissa ihan syystäkin. Osa on kuintekin niin huippuja. Niin designin kun hinnan puolesta. Rakastan Ikeaa ja oikeata huippu designia siihen vain ei ole nykyisin varaa

  ReplyDelete
 7. AJ:n jutut on ihania.luonnollisesti, mutta mulla tuskin on vielä lähi vuosina varaa niihin.
  Onneksi IKEA tekee meille kotiäideille huokein hinnoin mageita jutskii!

  ReplyDelete
 8. Tuota jakkaraa kääntelin Ikeassa, se on ihan hauska, etenkin istuiosa, jalat olivat vaan hieman "eri paria", eikä puun laatukaan ihan miellyttänyt. Meillä ei ole yhtään ikean huonekalua, mutta esim. matot on siellä sellaisia, joista pidän. Kerran vuoteen vähintään Iksussa pitää pyörähtää ja ostaa lautasliinoja vino pino :). Meillä sisustetaan vanhoilla ja itsetehdyillä huonekaluilla (tosin silloin en tingi materiaalikustannuksista) ja esineillä, eikä rahaa käytetä kirppislöytöihin edes niin paljoa kuin mitä Ikean huonekalut maksavat, esim. Aallot ja Tapiovaarat on löytyny halvimmillaan eurolla.

  ReplyDelete
 9. Oon monesti kans miettinyt freen uraa, kun on moni kosiskellut, mutta kesälomat ym. etuudet on pitäneet vakkariduunissa. Meillä kun mies on freekku niin en sitten itse ole uskaltautunut. Niin ja oltais varmaan konkurssissa koko perhe, kun en osaisi laskuttaa tarpeeksi tai saada niitä laskuja edes postiin;)

  ReplyDelete
 10. manteli. sisustaminen on usein elämäntapa ja se näkyy myös kulutustottumuksissa. Itse tekeminen on hienoa. Nykyää ei pahemmin löydä enään Tapiovaaraa ja Aaltoa eurolla, tai sit sulla on hyvä tuuri :)

  pisarapilvi: mieheni on onneksi vakkari duunissa, muuten oltais jo konkassa. Ei freelancerina oleminen ole aina herkkua, varsinkin kun on lapsia. Nyt arvostaa säännöllisyyttä sen verran paljon.

  ReplyDelete
 11. Meillä tuo kirppis-kierrätys-design-sisustamisesta on tullut elämäntapa ja harrastus, joten kirppiksillä tulee käytyä todella paljon ja silloin tällöin noita design-klassikoita löytyy ja välillä ihan naurettavaan hintaan. Tietenkin esim. paljon lehdissä esitellyt klassikot, osataan hinnoitella melkein joka paikassa, mutta esim. tapiovaaran lukki on vielä sellainen, jonka saattaa löytää kierrätyskeskuksesta vitosella :) Tietysti siinä, että pystyy itse kunnostamaan/entisöimään näitä vanhoja huonekaluja, säästää pitkän pennin.

  ReplyDelete
 12. Piti kyllä puhua Aslakista eikä Lukista :)

  Ja sitten taas kirppiskiertelyn ehdottomasti huonoihin puoliin kuuluu se, että ostetaan, vaikkei tarviskaan kun halvalla saatiin. Tällä hetkellä ihmettelemme, mitä tehdä mm. neljällä Fanetilla ja parilla muulla tuolilla, mille ei ole tilaa missään ;)

  ReplyDelete
 13. manteli: tiedän, sorrun itsekkin joskus tuohon. Ei muuta kun Huuto nettiin tms. vaan myyntiin. Siivosin itse radikaalisti paikat alkuvuodesta, kaikki turha pois. Saimpa vähän ylimääräistä kukkarooni ja hyvän mielen kun turhat tavarat on pois.

  ReplyDelete
 14. Anonymous23/4/10

  Tuo Jacobsenin jalkalamppu on tyylikäs. Käyn jatkuvaa painia mielessäni tämän ja jieldeen välillä. Meille se jieldee olisi niin nappi juttu. Vaihtaisin Artekin jalkalampun siihen heti :)

  ReplyDelete
 15. Hei, mukava kuulla kokemuksiasi freenä olosta. Itsekään en varmaan uskaltaisi, jos mies ei olisi vakkaritöissä. Ja juuri puhuttiin kesälomasta, että jos kesällä ei ole töitä niin lomaillaan ja jos on niin tehdään sitten niitä. Tässä vaiheessa ei varmaan voi vielä kauheasti kieltäytyä jos töitä tarjotaan. Lasten kanssa asiat on varmaan mutkikkaampia, mutta meillä on vain nuo koiruudet.

  ReplyDelete
 16. Jutta. jos miehesi on vakkarihommissa ja niin hyvä. Kahden freen talous voi olla liian kiikkuvaa. Freenä olosaa on hyviä ja huonoja puolia, kuten työelämässa aina.

  ReplyDelete
 17. Anonymous30/4/10

  Ihan ei yhdissanat mene nappiin mutta kuvat on kauniita!

  ReplyDelete
 18. ... ja toisilla taas sitten on vaikeuksia oikeinkirjoituksen kanssa. On meita sitten niin moneen junaan, eikos? ;)

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!