o
o

Feb 22, 2013

cottage sauna ----------- mökkisaunassa

When we bought our summer house last August this tiny seaside sauna was the worst place. Old log walls were spotted, sauna stove was just pile of rust, benches were lousy, floor was flaked and so on. Now the new benches are totally ready (with a handrail). Thank´s to my dear husband. New concrete floor still needs a gray paint and walls maybe one more round a black paint. But for next summer this will be totally ready and summer season with a Finnish sauna can start :)

***

Sauna on ehkä kokenut suurimman muutoksen mökkiprojeketissa. Tämä ei ollut kovin idyllinen ostohetkellä. Kiuas oli kasa ruostetta, laatoitettu lattia halkeili, seinät olivat pahasti "patinoituneet", lauteet karseat ja ikkuna halki. Lisäksi saunan puinen ovi ei mennyt kiinni ja aukesi vielä sisäänpäin.
Mies viimeisteli vihdoin lauteet eli rakensi kaiteen ja hieno tuli. Keväällä vielä uudelleen valetun betonilattian maalaus harmaalla Betoluxilla ja ehkä kertaalleen seinät vielä mustalla. Ei niistä tasaiset koskaan tule, sen verran oli sävyeroja joita ei hiomalla saanut pois. Ja joo, kiukaan hormi on ikkunan edessä mutta sille ei voitu tehdä mitään. Ovi vaihdetiin lasiin ja hyvin sekin passaa tähän hirsipirttiin, vaikka toisin pelkäsin. Kunhan saadaan kaikki loputkin työt tehtyä laitan sen ennen-jälkeen jutun.
Onko kellään muuten kokemusta tuon kiukaan taakse asennetun luja-levyn maalauksesta? Minulla on jo musta, kuumuutta kestävä (max 600°C) spraymaali siihen,  mutta en ole uskaltanut vielä maalata.

21 comments:

 1. Anonymous22/2/13

  Onpa kaunis väriyhdistelmä, tosi kaunis ja rauhallinen, tunnelmallinen sauna. :)

  Millä käsittelitte seinät? Meillä on musta Supi-saunavaha odottelemassa kaapissa, hirvittää vain tuo hiomisrumba...

  ReplyDelete
 2. The pictures make me dreaming to have such a sommerhouse! The sauna is very elegant. Ilike the contrast between the dark walls and the bright benches. Have a nice weekend! Best regards, PillePalle

  ReplyDelete
 3. Pirita Alenius: Juuri tuolla Supi-saunavahalla. Se on aikamoista litkua joka roiskuu sinne tänne. Nämä seinät olivat aijemmin niin pihkan peitossa että näistä ei hiomallakaan saanut kovin hyvää jälkeä. Tosin tuo tasainen laikukkuus takaa sen että ei tule liian kliinistä.

  PillePalle: This very modest sauna but the black walls, new benches and stove made this look like a new one. Thank you :)

  ReplyDelete
 4. Yksinkertaisamalla tulee kaunista :) Oletteko miettineet muita lattiakäsittelyjä maalamiseen sijaan, esim. litium-silikaattikäsittelyä? Jos ei halua tasaväristä vaan säilyttää betonin elon.

  http://villaluova.com/moderni-puutalo-rakentuu/valmista-pintaa-betonilattia/

  ReplyDelete
 5. Henri: Kiitos vinkistä. Luin jutun ja ihan mielenkiintoiselta kuulostaa, luulen kuitenkin että Betolux menettelee meille. Kolmeen kertaan maalattuna se tasoittaa pintaa ja helpottaa puhtaana pitoa. Lisäksi haalen harmaa sopii tuohon saunaan. Meillä on olematon remppabudjetti ja itse tehdään niin paljon kun vain mahdollista.
  Jos katsot tarkkaan saunan lattian ja seinän rajaa, huomaat ehkä että lattian vesiesistyksenä toimii kattohuopa. Se esistää betonin puusta ja suojaa sitä (puuta) kosteudelta eli tämä on tehty aika pitkältä mökkimeiningillä, perinteisillä keinoin. Hieno blogi sinulla ja varmasti komea koti tulossa :)

  ReplyDelete
 6. Upea väri! Olen miettinyt usein, uskaltaisiko tuota meidän saunaa alkaa värjäämään.

  ReplyDelete
 7. Kiki: kohtalaisen uudessa saunassa eli ole mitään ongelmaa. Tässä -77 rakennetussa saunassa oli pihkaa ihan pirusti ja muutenkin laikkuja vaikka kuinka, kuten vielä kuvista näkyy. Ja vaikka ne hoiottiin pois on jälki aika laikukas. Mutta kuten jo totesin -eipä ole myöskään turhan kliininen. Kyllä uskaltaa. Siitä vaan Supi -saunavahaa kehiin.

  ReplyDelete
 8. Budjettia litium-silikaatti ei kaada, se on vain pintakäsittelyaine, jonka voi itse hyvin levittää. Mutta jos toiveena on tasoittaa pintaa maalilla niin sitten se ei tietenkään sovi. Litium-silikaatti tunkeutuu myös betonin sisään pari senttiä ja se muodostaa hyvin nesteitä hylkivän pinnan. Meillä lattian koneellisella liippaamisella siitä saatiin "samettinen".

  Meidän mökin 60-luvun betonilattiaa tuskin on käsitelty millään lailla, eikä siinä varmaan mitään vesieristeitäkään ole...

  ReplyDelete
 9. Anonymous22/2/13

  Heissan!

  Muistelin, että ongelmana ikilevyn maalauksen kanssa saattaa olla se, että vaikka maali kestääkin kuumuutta niin maalista saattaa silti lämmityksen jälkeen levitä tilaan myrkyllisiä kaasuja eli kannattaa ehdottomasti tarkistaa soveltuvuus tilaan valmistajalta.

  Yst.terv. RouvaSisustusarkkitehti

  ReplyDelete
 10. Henri: joo, tajusin sen mutta koska haluamme hieman tasoittaa röpelöistä pintaa päädymme tuohon betoluxiin. Betoni on kaunis jos pinta on tasainen mutta tämä on ihan käsin "kaavittu" / tasoitettu on aika elävä.

  RouvaSisustusarkkitehti: Sitä olen yrittänyt selvittää mutta eipä ole löytynyt siitä oikein infoa. Sen tiedän että noita on maalattu mutta... Selvitän vielä.

  ReplyDelete
 11. Anonymous23/2/13

  Seinät näyttää hyvältä, itse antaisin olla tuollaisena enkä lähtis liikaa peittään, ajan myötä patinoituis nätti tumma ruskea!

  ReplyDelete
 12. Anonymous23/2/13

  Hienolta näyttää! Mitä tulee kuumankestäviin maaleihin, ainakin nuo korkeampiin lämpötiloihin tarkoitetut (600 C) tarvitsevat usein kuivuakseen sen, että maalattavan kappaleen lämpötila nousee riittävän korkeaksi (+200 C).

  -minime

  ReplyDelete
 13. Maire: tack!

  Minime: toi kyseinen maali olikin hormeille tms. tarkoitettu mutta ehkä löytyisi joku muukin joka ei lämmittäessä erittäisi mitään myrkkykaasuja.
  Hhmmm, nyt just muistin yhden Tikkurilan maalin jolla maalasin takan yhden metalliosan. Täytyy soittaa heidän maalilinjalle ja kysäistä mikä sopis -tai sopiiko mikään.

  ReplyDelete
 14. Mullakin odottaa spraymaali kiukaanmaalausta. Koko sauna on muuten musta, mutta kiuas jäi roikkumaan rähjäiseksi...

  Vedin lauteet ja seinä samalla saunavahalla. Ilman mitään hiomisia. Ihan hyvä siitä kai tuli - siellä on niinhämärää ettei haittaa, vaikka vähän olisikin eläväistä pintaa.

  Kerro Minna ihmeessä maalilinjan vastauksia. Minä en edes tajunnut ajatella mitään maalimyrkkyhöyryjä... Onpä hyvä etten hätiköinyt maalamisessa (ehheh, muka).

  Yt. meria

  ReplyDelete
 15. Meria: nämä seinät olivat niin huonossa kunnossa että pakko oli hioa. Muuten en olisi edes maalannut.
  Kerrron ja näytän kesävalossa kunhan sauna ja saunamökki saadaan kokonaan valmiiksi.
  Kiukaaseen on minusta omat maalit, ei pitäisi olla ongelmaa mutta tuo levy onkin sitten toinen juttu. Selvitellään kunhan ehdin.

  ReplyDelete
 16. This is plain silly - how have I been able to miss your great blog before? Now, when I'm here, I'll look around a bit. Love what I've seen so far. Cheers from Lisbeth in Sweden

  PS: you'll find MY blog here: http://wabisabi-style.blogspot.se/

  ReplyDelete
 17. Anonymous25/2/13

  Moikka! Säästä sitä mustaa saunavahaa kesäksi paikkauksiin, sillä kun saunaa lämmittää ja taas kuivattaa, seinälaudat elävät ja laudanraoista voi kurkistella vaaleita kaistaleita. Tai niin ainakin meidän raksamiehet väittävät, siksi uudet saunat käsitellään lautoina ja vasta sitten läimitään seiniin.

  Sessan

  ReplyDelete
 18. Sessan: purkki on jo loppu, mutta me ollaan tätä lämmitelty aika paljon eikä tuota "liikkumista" ole tapahtunut, tiedän mitä tarkoitat. Saunakammarissa valkoiseksi maalattujen hirsien lovista loistaa paikoittain puu, siellä on seinät ja katto elänyt aika hyvin ;)

  ReplyDelete
 19. Lisbeth: welcome :) and greetings from Helsinki

  ReplyDelete
 20. Ihana, samanlainen kuin meidän kotisauna : )

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!