o
o

Dec 16, 2013

For the Monday -------- Maanantaille

Last week before Christmas it´s always bit crazy. Kids have their school and kindergarden parties (which for me, really starts X-mas). Then there´s people to meet, some packing and gift wrapping to do and... Well, a lot. But next week we are in the country side and it´s our first archipelago Christmas. So I´m really looking for that. 

Last (but not least) my two food favorites for this dark season: kale and sunroot ( sunchokes). 
Pasta with kale: Boil pasta and fried kale with garlic and butter (+ salt) = mix together and add: black pepper, parmesan cheese, (roasted) pine nuts and olive oil. Tasty and really healthy!
Sunroots I use for seasoning mashed potatoes. I use about 60% potatoes and 40% sun roots. And kids also love it. 

***


Viimeinen kokonainen viikko ennen joulua, on vähän hässäkkää. On puurojuhlaa, koulun juhlaa, päiväkodin juhlaa ja pikkujoulua. Jossain välissä pitää vielä ehtiä sukulaiset ja kummityttö halata. Pakata, paketoida ja sen sellaista. Ostaa ehkä parta joulupukillekkin... Jos ne nyt saaristoon tulee.
No, ens viikko on sitten jo ihan jo toista ja toivotaan että mökillä edes aurinko vähän pilkottaa. Lunta tuskin saamme. Taisi olla ennuste +5°C

Lehtikaali ja maa-artisokka, tämän ruokasesongin piristäjät. Arkiruuanlaitto aika usein uuvuttaa ja nyt piristän sitä näillä.
Lehtikaalia lisään keittoihin, mutta siitä tulee myös mainio pasta.
Paista suikaloitua lehtikaalia (reilusti, sillä se kutistuu pannulla) valkosipulin kera voissa. 
Lisää keitetty pasta. Ja huom! Sellaiseksi sopivan kovaksi eli että vähän tuntuu hampaissa.
Mausta suolalla, mustapippurilla, parmesan raasteella, pinjansiemenillä ja lorauksella oliviöljyä. Päälle voi vielä lisätä pehmeää pehmeää vuohenjuustoa.
Maa-artisokalla maustan perunamuusin eli korvaan osan perunoista maa-artisokan mukuloilla. Oma suhteeni on n. 60% perunaa ja 40% maa-artisokkaa. Ihan loistava vaihtoehto perusmuusille. Ja kummatkin - ovat todella terveellisiä!

Iris Hantverk kihveli- ja harjasetti sekä vihreäruudullinen keittiöpyyhe, saatu blogin kautta.

2 comments:

 1. On ihania molemmat, sekä maa-artisokka, että lehtikaali. Olen onnellinen, että olen kummassakin herkussa omavarainen, lehtikaalisilppua on pakastettuna hirvittävät määrät ja sitä tuleekin humsautettua pakastepussista moneen ruokaan, maa-artisokka kasvaa ihan itsekseen ja tuottaa mahtavat sadot. Jos et tykkää viljellä, niin laita edes maa-artisokkaa jonnekin pihan perälle, siellä se viihtyy ja tuottaa noita ihania mukuloita vuodesta toiseen. Jos innostut, niin muista, että viihtyessään todellakin levittäytyy ja keltaiset, auringonkukkia muistuttavat kukinnot huitelevat kolmessa metrissä syksyisin. Eikä tuo ihana lehtikaali kyllä kovin paljoa vaadi sekään, onnistuu vaikka viherpeukalo olisi keskellä kämmentä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei kiitos tästä. Luin juuri että varsinkin maa-artisokka on hyvin helppo itsekkin kasvattaa, mutta jos se on noin helppo, niin laitan tänne kaupunkiinkin. Olen jo miettinyt ens kesän viljelylaatikon antia mökille ja aloitain näistä.
   Tein juuri tuota pastaa höystettynä lehtikaalilla ja hitsit et oli hyvää.

   Delete

Kiitos kommentistasi!
Thank you for dropping by!